Stewia, tagatoza, ksylitol, huxol (słodzik)

Słodziki - stewia, ksylitol (cukier z brzozy)

Diabetycy, zważywszy na swoją chorobę, muszą przestrzegać diety eliminującej do minimum ilości cukru. Coraz większą popularność zyskują produkty słodzące, pochodzące z natury. Ksylitol to substancja słodząca pozyskiwana z drewna brzozy. Wykazuje działanie przeciwpróchnicze, ma niski indeks glikemiczny, a w organizmie przetwarzany jest z minimalnym udziałem insuliny. Ksylitol nie różni się w smaku od tradycyjnej i powszechnie używanej sacharozy. Drugą alternatywą dla cukru jest stewia, najczęściej wykorzystywana do gotowania i pieczenia. Stewia to uniwersalny zamiennik sacharozy, praktycznie nie różniący się od niej smakiem i dodatkowo nie zawierający niechcianych kalorii. Stewia może występować w różnych formach: w proszku, płynie, kryształkach lub jako czysty ekstrakt. Kolejnym zamiennikiem tradycyjnego cukru jest słodzik, który, podobnie jak aspartam, dostępny jest w różnych formach, m.in. jako proszek lub płyn.

Sortuj według:
Pokaż:
Producent:
Wyświetl: Lista Siatka